De jaarwisseling!

27 december 2020

De jaarwisseling! Voor veel honden in ons land, is dit helaas onlosmakelijk verbonden met angst voor Vuurwerk.

In het verleden werd altijd gezegd dat je die angst vooral moest negeren, omdat je de angst alleen maar zou versterken. Dit is echter een volkomen achterhaalde gedachte, gebaseerd op de visie dat angst een gedrag zou zijn, welke je kunt bekrachtigen (versterken). 

Een foutieve visie, want angst is namelijk een EMOTIE! Neurowetenschapper Jaak Panksepp heeft aangetoond dat dieren emoties hebben en waar deze in hun brein verscholen zitten. En omdat angst een emotie is, kan je deze NIET versterken door een dier te steunen. Dit heeft eerder het tegenovergestelde effect. 

Stel je maar eens voor: Je bent bang voor spinnen. Elke keer als je een spin ziet, loopt je steun en toeverlaat snel de kamer uit en laat jou daar alleen met die spin. Voel je je dan ineens een stuk minder bang voor die spin of raak je juist in paniek? 

En stel: je bent nog steeds bang voor die spin, maar nu loopt je steun niet weg, maar blijft rustig naast je staan. Voel je je angstiger of gesterkt?

Precies! Dus STEUN je hond. Zorg voor een veilige plek voor hem en accepteer dat hij liever daar zit, dan naast jou op de bank. En word niet boos op hem, ook niet als hij blaft: behalve die enge, onverklaarbare knallen, wordt de baas ook nog eens zomaar boos op hem. Meer reden om bang te zijn dus.

Tenslotte: wat als je een aangenamer gevoel kunt krijgen bij het zien van een spin? Als je iedere keer €100 krijgt als je een spin ziet, ga je na verloop van tijd uitkijken naar de volgende spin. Dus biedt je hond die €100,- aan. Maw: je hond koppelt het geluid van vuurwerk aan iets fijns, bijvoorbeeld iets lekkers. (Om dit te kunnen bereiken moet het stressniveau niet al te hoog zijn opgelopen, zodat je hond nog wel bereikbaar is. Neemt je hond geen voertje meer aan, dan overheerst zijn angst helaas al teveel. Pak dit dan in of na de zomer weer op, zodat er voldoende tijd is om die koppeling te maken, voordat er weer vollop geschoten wordt.)

Fijne jaarwisseling!

#PAWSability #Vuurwerkangst #vuurwerkverbod #angstvoorvuurwerk #bangehond #angstigehonden #Panksepp #emotiebijdieren