Loslaten

3 april 2021

Na een rondje hardlopen met Lyma, liepen we tegen deze ribbetjes aan. De vorige dag was het GFT-afval opgehaald en de kraaien en katten hadden de zakken open getrokken. Een goede reden om de zakken niet te vroeg buiten te zetten, want wat een ellende veroorzaakt het, wanneer een hond deze botjes snel van straat grist en ze naar binnen werkt! Gelukkig negeert Lyma dit soort voorwerpen als ik dat van haar vraag ??

Het is dus van groot belang dat je je hond al vroeg leert dingen te negeren en loslaten als jij daarom vraagt. Het kan soms zelfs van levensbelang zijn. Je pup zal alles wat hij tegen komt in z’n bek willen nemen. Dat is logisch, want dat is één van de manieren waarop hij de wereld onderzoekt. Maar dat is niet altijd even veilig natuurlijk. Door hem te leren dingen te negeren, kan je voorkomen dat hij iets pakt wat gevaarlijk is. En als negeren niet lukt, dan is loslaten op commando je backup plan.

Tot hij deze commando’s beheerst, is aan jou de schone taak om te voorkomen dat hij iets te pakken krijgt. Simpelweg door je omgeving goed te scannen en met een boogje om die voorwerpen heen te lopen. Pakt je pup toch iets op, ruil dit dan voor iets wat hij wel mag hebben, een lekker voertje of een speeltje. Verwijder het niet onder dwang uit z’n bekkie (behalve als het écht acuut gevaar oplevert natuurlijk!). Daarmee bereik je alleen dat hij het de volgende keer snel doorslikt, voordat jij het af kunt pakken!


#puppytraining #negeren #loslaten #PAWSability #hondentraining